Jaké jsou tři nejdůležitější věci, které se Real Madrid naučil v roce 2021?

Jaké jsou tři nejdůležitější věci, které se Real Madrid naučil v roce 2021?

Real Madrid začal rok 2022 porážkou 1:0 s Getafe. Ale abychom uvedli věci na pravou míru, v roce 2021 prohráli Los Blancos pouze dva ligové zápasy, což přineslo pro tým několik klíčových lekcí.

Minulý rok byl naštěstí ve Španělsku o něco optimističtější, protože fotbalové zápasy nebyly kvůli koronaviru odloženy ani zrušeny, jak se nedávno stalo v Anglii.

Real Madrid se však také setkal s nepřízní osudu, protože musel bojovat s nepříjemnostmi v podobě zranění a absencí způsobených koronavirem.

Rok 2021 nepřinesl žádnou trofej, přestože se k ní Bílý balet v La Lize i Lize mistrů mučivě blížil. I přesto Los Blancos zakončili rok jako „zimní mistři“ v lize a jsou favority na zisk šampionátu na konci sezóny.

Jaké byly tři největší ponaučení z předchozích 12 měsíců pro Madrid?

Real Madrid je takticky mimořádně flexibilní

Real Madrid měl v roce 2021 dva trenéry, Zinedina Zidana a Carla Ancelottiho, jejichž ideologie byly ostře opačné. Zatímco Francouz založil svou hru na nízkém obranném bloku kvůli nedostatku možností dávat góly, jeho italský nástupce se rozhodl vrátit okázalou útočnou hru s obnovenými životy pro několik ofenzivních hráčů v týmu.

Pod Zidanem se Madrid chlubil po několik let jednou z nejlepších defenziv v Evropě, zatímco pod Ancelottim patří mezi nejlépe skórující týmy v Evropě v sezóně 2021/22.

Bývalý šéf Evertonu potvrdil svou autoritu během dvou měsíců od převzetí týmu v červnu, a to bez významných podpisů nových hráčů.

Zatímco tato revoluce samozřejmě pokračuje, tak zároveň ukazuje, jak dobří manažeři Zidane a Ancelotti jsou, aby z podobných týmů dostali to nejlepší, je to také svědectví o kvalitě hráčů pro adaptaci na dva systémy z naprosto opačných konců spektra.

Real Madrid navíc v letošní sezóně nebyl v defenzivě příliš špatný, přestože loni v létě přišel o Raphaela Varaneho a Sergia Ramose.

Florentino Pérez má téměř vždy pravdu

V roce 2021 se Florentino Pérez stal předmětem široké kritiky, dokonce i ze strany fanoušků Realu Madrid, za to, že v jednu chvíli nechal odejít Raphaela Varaneho a Sergia Ramose a také za jeho neoblomnost zahájit co nejdříve Super ligu.

Jak se však ukázalo, prezident měl pravdu a netrvalo dlouho a většina pochopila, proč tomu tak je.

Zatímco Varane a Ramos odešli do Manchesteru United a Paris Saint-Germain, stěží byla znatelná jejich absence v Realu Madrid, který našel skvělé duo, Edera Militaa a Davida Alabu.

Ve skutečnosti se oba obránci, kteří odešli, potýkali se zraněními ve svých klubech a v tuto chvíli nemají očekávaný účinek na své nové kluby.

Navíc jak se ukazuje je snaha o zavedení Super ligy jediná zbraň v boji za finanční fair play proti oligarchii týmů vlastněných státem. To bylo dále prokázáno tím, že PSG fakticky drželo Kyliana Mbappého jako rukojmí dokonce za něj odmítlo nabídku 200 milionů eur, zatímco Manchester City je nyní jediným anglickým klubem, který není zasažen COVID v důsledku vysokého počtu hráčů v týmu. 

Při zpětném pohledu byl Pérez vizionář, a to co říkal, nakonec platí. Rok 2022 bude dalším náročným rokem, ve kterém se snad uskuteční jeho plány na velké přestupy a otevře se nový Estadio Santiago Bernabéu.

Ancelotti by měl dostat čas několik let

Carlo Ancelotti nastoupil do Realu Madrid v očekávání, že si udrží alespoň jednoho z dua Raphael Varane a Sergio Ramos, stejně jako měl mít na soupisce Kyliana Mbappého.

Ale jak se věci vyvíjely, ani jeden ze tří hráčů se na konci letního přestupového období nestal hráčem Madridu, protože Varane a Ramos klub opustili, zatímco Mbappé nikdy nepřišel.

Přesto Carlo odvedl obrovskou práci se zdroji, které má k dispozici, a je spravedlivé říct, že tento tým je papírově slabší ve srovnání s předchozí sezónou.

Vinícius Junior a Marco Asensio vypadali ve většině zápasů v této sezóně velmi dobře, zatímco Eden Hazard a Luka Jović byli také lepší, než ve své dosavadní problematické kariéře v Realu Madrid.

Los Merengues by tuto sezónu mohli vyhrát La Ligu a možná i více, ale případný neúspěch nesmí diktovat Ancelottiho budoucnost v klubu v příštích několik letech, alespoň za předpokladu, že bude pokračovat na stejné vlnové délce jako v posledních měsících.

Současný trenér je tím správným mužem pro vedení klubu z několika důvodů, především kvůli jeho zkušenostem a sklonu dostat ze všech to nejlepší.

Během svého prvního funkčního období byl za velmi drsných okolností vyhozen, protože zranění ochromila potenciální vítězství na všech frontách. Pro bývalého šéfa Bayernu Mnichov, který je schopný dovést Real Madrid znovu na evropský vrchol, to zatím vypadá dobře, ale bude úspěšný jen s dostatečnou podporou vedení klubu.

Zbyněk je redaktorem webu Bilybalet.cz. Realu Madrid fandí 20 let, od střídání a skvělého výkonu San Ikera ve finále LM. Specializuje se na články o financích Los Blancos a Castillu. Je také otcem ligového dorostence a má tak blízko k mládežnickému fotbalu.


Zdroj: therealchamps.com

4 Komentářů

  • Avatar

    Jako rukojmí? Nepřeháníš to trochu, když klub nemá žádnou povinnost pustit někoho, kdo podepsal smlouvu.

    0
    0
    • Avatar

      …vyjadrovať sa tak-či onak k transferu hráča – kór kalibru Mbappé je ak nie odvážne, tak naivné bez poznania detailov jeho hráčskej zmluvy+okolností jeho transferu v zmysle možných záväzkov/klauzúl voči svojmu zamestnávateľovi…

      0
      0
  • Avatar

    Veľmi zaujímavý a podľa môjho subjektívneho pohľadu aj "nadčasový" článok/!/
    P.S.jedinú výhradu mám voči slovnému spojeniu "drsný vyhazov" – takto vznikajú nepravdivé legendy…CA mal veľmi vážne problémy s krčnou chrbticou a potreboval ugentne operáciu /absolvoval ju vo Vancouveri/ a po "spackanom" závere sezóny nemohol garantovať predsezónnu prípravu s tímom, preto hľadal F.Pérez "istotu" – vsadil na Rafu Benitéza = sklamenie v priamom prenose, ktoré umožnilo hviezdny nástup ZZ…
    P.S. Pán Boh má s nami vždy len tie najlepšie úmysly, ale my sami ak im neveríme, alebo sme netrpezliví si znepríjemňujeme život, v ktorom sa aj tak vždy stane všetko podstatné tak, ako je to v knihe osudu napísané…

    0
    0

Přidat komentář

Související články

Ceballos je na pokraji sil a chce hledat minuty v jiném týmu. Vedení z jeho odchodem váhá
Mužstvo

Ceballos je na pokraji sil a chce hledat minuty v jiném týmu. Vedení z jeho odchodem váhá

Pouze dostatečně vysoká nabídka by mohla změnit záměry klubu vůči záložníkovi, který v létě prodloužil smlouvu do roku 2027. Atlético…
Velký týden Lucase Vázqeze. Ve středu proměnil penaltu proti City, v neděli deptal Barcelonu
Mužstvo

Velký týden Lucase Vázqeze. Ve středu proměnil penaltu proti City, v neděli deptal Barcelonu

Na Santiago Bernabéu se v neděli Lucas Vázquez dočkal zasloužených ovací. Galicijec měl prsty ve všech třech gólech a fantastickým…
Courtois: Lunin hraje velmi dobře, takže s mým návratem není kam spěchat.
Mužstvo

Courtois: Lunin hraje velmi dobře, takže s mým návratem není kam spěchat.

Thibaut Courtois se zastavil u vjezdu do Valdebebas, aby rozdal několik autogramů fanouškům shromážděným před tréninkovým centrem. Při této příležitosti…
Relevo: Klub nechápe nedostatek příležitostí pro Gülera. Ancelotti slibuje minuty
Mužstvo

Relevo: Klub nechápe nedostatek příležitostí pro Gülera. Ancelotti slibuje minuty

Trenér Realu Madrid na tiskové konferenci po skončení El Clásika oznámil, že mladý Turek dostane v nadcházejících zápasech tolik minut,…