Kronika Bílého baletu: Real Madrid proti českým a slovenským týmům. Sigma Olomouc (1991/92)

Kronika Bílého baletu: Real Madrid proti českým a slovenským týmům. Sigma Olomouc (1991/92)

Fotbalová Evropa nyní stejně jako celý kontinent bojuje s dopady řádění koronaviru, kvůli čemuž Los Blancos, stejně jako většina dalších sportovců musejí následující týdny trávit v karanténě. Využijme tak prostor k tomu, abychom se podívali na měření Los Blancos s českými a slovenskými kluby. Začneme zápasy Realu Madrid proti Sigmě Olomouc. 18. března 1992 se hrála odveta čtvrtfinále Poháru UEFA na Santiago Bernabéu.

Real Madrid 1991/92

Real Madrid hrál v ročníku 1991/92 pouze Pohár UEFA. V předešlé sezóně totiž Barcelona přerušila pětiletou nadvládu Bílého baletu v La Lize, a na Los Blancos zbylo pouze 3. místo. Předběhli jej totiž i městští rivalové Los Colchoneros.

Vrátit Real na ligový trůn měl Radomir Antić, který tým převzal již na sklonku minulého ročníku.

Do sezóny 1991/92 vstupoval Real Madrid s následujícím kádrem:

Brankáři: Paco Buyo, Pedro Luis Jaro.

Obránci: Chendo, Ricardo Rocha, Francisco Villaroya, Manuel Sanchís, Mikel Lasa, Miguel Tendillo.

Záložníci: Fernando Hierro, Míchel, Gheorghe Hagi, Luis Milla, Luis Enrique, Paco Llorente, Adolfo Aldana, Rafael Gordillo, Robert Prosinečki, Santiago Aragón.

Útočníci: Emilio Butragueňo, Alfonso Pérez, Juan José Maqueda, Hugo Sánchez.

Před ročníkem klub vydatně posílil kádr, když přivedl Luise Enriqueho (z Gijónu), Roberta Prosnečkiho (z Crvene zvezdy Bělehrad), nebo Ricarda Rochu (ze Sao Paula). Tým naopak opustili brankář Julen Lopetegui (do Logroňes), Predrag Spasić (do Osasuny), nebo Ismael Urzaiz (do Albacete).

Radomir Antić měl s týmem vynikající vstup do sezóny. První polovina mu vyšla takřka na jedničku s hvězdičkou. Real Madrid totiž držel ligovou neporazitelnost ještě po 15. kole! Dařilo se mu i v Poháru UEFA, kde se přes Slovan Bratislava, Utrecht a Xamax Neuchatel postoupil do čtvrtfinále, kde mu los přiřkl olomouckou Sigmu.

Sigma

[popisobr] Real Madrid ze sezóny 1991/92 (© archiv Sigmy Olomouc)[/popisobr]

Sigma Olomouc

Hanáci v té době působili v 1. československé fotbalové lize jako zjevení. Na podzim 1992 to mělo být teprve 10 let od doby, kdy klub vůbec poprvé postoupil do nejvyšší soutěže. Rychle se však etabloval mezi tehdejší federální špičkou a v sezóně 1986/87 si vůbec poprvé zahrál Pohár UEFA.

Sezóna 1991/92 byla druhou, v níž mohl moravský klub poměřit síly s kontinentálním fotbalem. Tým vedl tehdy ještě v Evropě ne příliš známý Karel Brückner. V roce 1991 se však o něm poprvé dozvěděli výrazně i za hranicemi federace.

Olomoučtí fotbalisté pod Brücknerovou taktovkou v předchozím ročníku obsadili 3. místo, a v sezóně 91/92 měli ještě vyšší cíl. Také oni drželi na počátku roku 1992 ligovou neporazitelnost (11 – 4 – 0) a za vedoucím Slovanem Bratislava byli jen o dva body zpátky.

Karel Brückner měl v kádru řadu skvělých hráčů: Pavel Hapal, Radoslav Látal, Jan Maroši, Milan Kerbr, nebo třeba ruský obránce Alexandr Bokij.

Výsledky Sigmy Olomouc v Poháru UEFA navíc nebyly špatné. Hanáci prošli přes severoirský Bangor City po výhrách 3:0 a 3:0 a Torpedo Moskva po výhře 2:0 v Olomouci a bezbrankové remíze v SSSR. Ve 3. kole však zaskočili věhlasný Hamburger SV. 2:1 zvítězili v Německu, 4:1 v Olomouci!

Real Madrid mění trenéra!

Jenže vstup do druhé poloviny sezóny Realu Madrid vůbec nevyšel. Los Blancos hned 3. ledna vůbec poprvé padli, když na Vicente Calderón prohráli s Atléticem Madrid 0:2. Z dodnes ne zcela jasných příčin začal tehdy do událostí zasahovat tehdejší prezident klubu Ramón Mendoza, který angažoval Holanďana Lea Beenhakkera do funkce sportovního ředitele klubu.

Antić v lednu prohrál ještě ve Valencii 1:2 a v Copa del Rey s Burgosem, kde ale díky vítězství na San Bernabéu nešlo o porážku, která by vedla k vyřazení. Ačkoliv v danou chvíli vedl ligu o 7 bodů před Barcelonou, byl Radomir Antić 27. ledna z funkce odvolán. Jeho místo převzal Beenhakker.

real

[popisobr] Zápas na Andrově stadionu v Olomouci (© archiv Sigmy Olomouc)[/popisobr]

Zápas v Olomouci

Jenže výsledky pod Beenhakkerem začaly být ještě horší, než pod Antićem. Do prvního utkání čtvrtfinále Poháru UEFA Real ještě prohrál se zachraňujícím Valladolidem (nakonec sestoupil), tehdy průměrnou Sevillou, či zbytečná ztráta s rovněž zachraňujícím Cádizem (1:1).

V ne příliš dobré náladě tak Real Madrid přicestoval 3. března do Olomouce, kde mezitím musela proběhnout rekonstrukce části stadionu, zejména kabin hostí, aby tak mohl mít slavný Real veškeré možné pohodlí.

Zápas ze 4. března přinesl až nad očekávání vyrovnanou partii. Sigma Olomouc šla do vedení ve 27. minutě po brance Pavla Hapala. Několik dalších příležitostí Hanáci nevyužili, a ve 45. minutě po přihrávce Llorenteho srovnal tehdy nejlepší střelec Los Blancos Fernando Hierro. Real Madrid zápas dohrával bez vyloučených hráčů Villaroyi a Milly. Do madridské odvety si tak vezl remízu 1:1.

Výsledek je velice příznivý. Nehráli jsme oslnivý fotbal, ale určitě jsme odvedli solidní práci. Nejlepším naším hráčem byl Llorente, což se ukázalo zejména při našem početním oslabení. V odvetě budeme hrát s kartami, které naši hráči v Olomouci dostali,“ řekl po utkání Leo Beenhakker.

Manuel Sanchís doplňoval: „Není obvyklé, abychom dostali čtyři žluté a dvě červené karty, ale stalo se. V tak bojovném utkání je to prostě možné. Jsem rád, že mám první pohárovou, takže mohu v odvetě hrát.

Sílu Realu Madrid uznal Karel Brückner: „Z naší strany asi nejlepší fotbal, jaký jsme schopni hrát proti tak silnému soupeři. Po změně stran jsme si nedokázali poradit s protivníkem, který byl uspokojen s nerozhodným výsledkem, protože výpadek měla celá naše záložní řada a chybějí nám zkušenosti. Rozhodně se ale necítíme poraženi ani vyřazeni.

Odveta na Santiago Bernabéu

Zatímco Sigma Olomouc měla v odvetě určitou naději, že by jeden rychlý protiútok a zabezpečená obrana mohly vést k úspěchu, měl Real Madrid povinnost svého soupeře porazit vysokým brankovým rozdílem.

Bylo třeba uklidnit znepokojující se fanoušky. Hned po návratu z Olomouce sice Los Blancos uhráli remízu na Camp Nou 1:1, čímž rivala stále udrželi za sebou, po porážce s celkem Logroňés se jejich náskok na Katalánce opět snížil.

V odvetě 18. března bylo dlouhou dobu vše otevřené. K nelibosti Merengues byl po 45 minutách stav stále bezbrankový. Jenže po změně stran se Real Madrid dostal do většího tempa, a začal pomalu utahovat šrouby.

Nerozhodný stav vyhovoval s ohledem na zápas v Olomouci domácímu týmu. Hanáci proto začali riskovat, čehož Los Blancos využívali ke kombinaci na polovině soupeře, pomoci níž hledali skulinky v obraně Sigmy. Po jedné z nich překonal gólmana Přibyla v 82. minutě Hugo Sánchez.

Sigma

[popisobr] Po výsledcích 1:1 a 1:0 postoupil do semifinále Poháru UEFA Real Madrid (© archiv Sigmy Olomouc)[/popisobr]

Výhra nad Sigmou k trofejím nevedla

Real Madrid sice po vítězství nad Sigmou Olomouc postoupil do semifinále Poháru UEFA, v tomto kole mu však stopku vystavil italský Torino FC. Alespoň na domácí scéně mohl Leo Beenhakker se svými svěřenci sezónu zachránit.

Ještě po 37. kole Real Madrid La Ligu vedl o bod před Barcelonou. Jenže v posledním kole Los Blancos nezvládli zápas na půdě Tenerife, kde prohráli 2:3. A tak titul slavila Barcelona, která zvítězila 2:0 nad Bilbaem.

Alespoň v Copa del Rey ještě mohl Real zachránit svoji čest. Dostal se až do finále, v němž ale prohrál s Atléticem Madrid 0:2. A tak zatímco ještě v lednu měl Real sezónu rozjetou na treble, nakonec nezískal žádnou trofej. Leo Beenhakker byl odvolán, tým po něm převzal Benito Floro.


Zdroj: Archiv SK Sigma Olomouc

Přidat komentář

Související články

Všechno nejlepší, legendo! Real Madrid dnes slaví 122 let od založení
Kronika Bilého baletu

Všechno nejlepší, legendo! Real Madrid dnes slaví 122 let od založení

Přesně před 122 lety byl oficiálně založen klub, který se zapsal do fotbalové i basketbalové historie zlatým písmem. Real Madrid…
Nečekaně pevná obrana Realu v lize. Lepší čísla měla naposledy v roce 1991
Kronika Bilého baletu

Nečekaně pevná obrana Realu v lize. Lepší čísla měla naposledy v roce 1991

Před sezonou právem vyděsila fanoušky Realu Madrid zpráva o dlouhodobém zranění brankáře Thibauta Courtoise. Když se k němu po prvním…
Jude Bellingham tvoří historii. Za 15 zápasů dal více gólů než CR7 i Di Stéfano
Kronika Bilého baletu

Jude Bellingham tvoří historii. Za 15 zápasů dal více gólů než CR7 i Di Stéfano

Neuvěřitelný vstup do angažmá v Realu Madrid pokračuje. Jude Bellingham skóroval i na půdě Cádizu a překonal tím v historických…
Bellinghamův snový start v Realu. Více gólů měl pouze legendární Di Stéfano
Mužstvo

Bellinghamův snový start v Realu. Více gólů měl pouze legendární Di Stéfano

Za dva měsíce zcela pobláznil fanoušky Realu Madrid. Jude Bellingham prožívá naprosto fantastický vstup do nového angažmá. Naposledy to potvrdil…