Představení soupeře – Elche: V letošní sezoně se zatím trápí, identitu klubu vytvořil Čech

Představení soupeře – Elche: V letošní sezoně se zatím trápí, identitu klubu vytvořil Čech
Karim Benzema proti Elche (zdroj: realmadrid.com)

Ve 21. kole La Ligy se na Santiago Bernabéu představí Elche. Poslední celek tabulky se zatím beznadějně topí v boji o záchranu, Realu ale vzájemné zápasy umí znepříjemnit.

Pojďme se nyní podívat na představení, aktuální formu či největší hvězdy příštího soupeře Bílého baletu.

Forma

S Elche to zatím nevypadá vůbec dobře. Celek patřící do provincie Alicante se nachází na posledním místě tabulky s pouhými 9 body. Předposlední Getafe jich má 19, osmnáctá Valencie nasbírala 20 bodů. Na první nesestupovou příčku (Espanyol) schází Elche 11 bodů. 

Řeči o záchraně nejsou tak úplně utopií, ovšem spíš by se to rovnalo zázraku. První výhra přišla až v minulém kole, kdy si Elche vyšláplo na Villarreal. Do té doby posbíralo 6 remíz a 13 porážek při skóre 15:40. 

Elche po postupu z druhé ligy v ročníku 2019/20 hraje nejvyší soutěž třetím rokem. Předtím hrálo Primera Division v sezonách 2013/14 a 2014/15, zbytek 21. století strávilo ve druhé lize. 

3 hvězdy

Pere Milla

Pere Milla v posledních letech rovná se Elche. Skromný celek je na svém levém křídelníkovi závislý, naposledy zařídil hattrickem jedinou výhru v sezoně nad Villarrealem. 

V aktuálním ročníku La Ligy už nastřílel 6 gólů, loni pomohl ke 13. místu bilancí 8+3. Real Madrid ale neohrozí, kvůli poranění klíční kosti je na marodce. 

José Angel Carmona

Pravý halfbek, který je zapůjčen ze Sevilly. Na podzim v andaluském týmu odehrál 10 zápasů v La Lize s bilancí 2+1, pětkrát naskočil i v Lize mistrů a navíc pokaždé v základu. Jorge Sampaoli však upřednostil dvojici Jesus Navas – Gonzalo Montiel a Carmonu poslal sbírat větší herní čas. 

Stále se totiž jedná o mladého hráče (21), který potřebuje ke svému rozvoji prostor. Rozhodně však má potenciál stát se budoucím pravým bekem Sevilly číslo jedna. Za Elche zatím naskočil třikrát a už stihl skórovat, když zařídil remízu 1:1 s Osasunou. 

Lucas Boye

Hrotový útočník Elche, který je však letos za očekáváním. V obou sezonách Los Franjiverdes v nejvyšší soutěži nastřílel sedm branek, aktuálně má na kontě jen jednu. 

Vzájemné zápasy

Ačkoli patří Elche k nejslabším týmům La Ligy, tak lehké to s nimi Real Madrid nemá. Z posledních šesti zápasů se dvakrát zrodila remíza, jednou vyhrál Real až v prodloužení, zápasy s urputným soupeřem jsou navíc často velké trápení. 

V minulém ročníku vedlo Elche na Bernabéu už 2:0, Karim Benzema navíc zahodil penaltu. Až díky penaltě Modriče v 82. minutě a brance Militaa ve druhé minutě nastavení Bílý balet alespoň srovnal. 

Domácí zápasy s Elche celkově jsou pořádně napjaté až do konce. V ročníku 2020/21 poslal našeho soupeře do vedení Calvo. Real se v utkání hraném na Estadio Alfredo di Stéfano nesmírně trápil, až v 71. minutě srovnal Benzema a vítězný gól vstřelil Francouz až v nastavení. 

Poslední zápas

Elche – Real Madrid 0:3 (19.10.2022)

Benzema byl těsně před zápasem s Elche korunován Zlatým míčem, videorozhodčí mu ale radost v zápase dost kazil. Neuznal mu dva góly kvůli ofsajdu, další sebral ze stejného důvodu Alabovi. 

Real ale díky brankám Valverdeho, Benzemy a Asensia bezpečně vyhrál 3:0, i když dal fakticky gólů šest. 

Informace a zajímavosti

Elche Club de Fútbol

Rok založení: 1923
Stadion:
 Estadio Manuel Martinez Valero (kapacita 33 732)
Přezdívky: Los Franjiverdes, Los Ilicitanos 
Trenér: Pablo Machín (Španělsko)
Umístění v La Lize: 20
Nejlepší střelec: Pere Milla (6 gólů)

Očekávaná sestava:

Badia
Gonzalez – Roco – Bigas
Cormona – Guti – Gumbau – Clerc
Ponce – Boye – Fidel

Zajímavosti

Identitu Elche vytvořil Čech. Antonín Fivébr (1888 – 1973) byl historicky prvním zahraničním trenérem v historii Elche. Rodák z Prahy se zasadil o zavedení zeleného pruhu na bílý dres, což bylo jeho velkým přáním. Dodnes zůstává zelený pruh hrdostí a symbolem Elche. 

Stálicí Elche ve středu zálohy je Omar Mascarell. 30letý Španěl prošel mládeží Realu Madrid a zapsal si i jeden start za A-tým. Přes Derby, Gijon, Frankfurt a Schalke se dostal do Elche. 

David je fotbalistou i novinářem. Jako fotbalista hraje za Králův Dvůr ve třetí lize, jako novinář pracuje na serveru Ruik.cz a rovněž píše články pro portál BilyBalet.cz. Je odchovancem Slavie Praha, kde působil od 8 do 20 let. Realu Madrid fandí od roku 2006. Jeho nejoblíbenějším hráčem je německý génius Toni Kroos.


1 Komentářů

Přidat komentář

Související články

Ancelotti: Mám pro vás dobrou zprávu. Courtois bude zítra hrát, stejně tak i Arda a Militão
La Liga

Ancelotti: Mám pro vás dobrou zprávu. Courtois bude zítra hrát, stejně tak i Arda a Militão

Carlo Ancelotti předstoupil před novináře v tiskovém středisku ve Valdebabas po závěrečném tréninku před zápasem proti Cádizu na Santiago Bernabéu.…
Nominace: Real Madrid – Cádiz. Los Blancos prakticky v plné síle, chybí pouze Alaba
La Liga

Nominace: Real Madrid – Cádiz. Los Blancos prakticky v plné síle, chybí pouze Alaba

Carlo Ancelotti oznámil jména hráčů, kteří budou k dispozici pro sobotní zápas proti Cádizu. Utkání se odehraje od 16:15 na…
MARCA: Proti Cádizu nastoupí v bráně Courtois. A možná i Kepa
La Liga

MARCA: Proti Cádizu nastoupí v bráně Courtois. A možná i Kepa

Carlo Ancelotti oznámil, že Thibaut Courtois by mohl zítra nastoupit proti Cádizu. Podle deníku MARCA je možné, že budou hrát…
Real v sobotu případný titul na Cibeles slavit nebude, tvrdí COPE a AS
La Liga

Real v sobotu případný titul na Cibeles slavit nebude, tvrdí COPE a AS

Zatímco MARCA tvrdí, že klub plánuje oslavu 36. titulu v La Lize na sobotní večer a noc (pokud ovšem už…