Mimo radar: Nenápadná zbraň Realu při přestupech. Juni Calafat má další velký zářez

Mimo radar: Nenápadná zbraň Realu při přestupech. Juni Calafat má další velký zářez
Juni Calafat (zdroj: instagram.com/junicalafat/)

Real Madrid sice v posledních letech s výjimkou Edena Hazarda příliš nekupuje hotové hvězdy, přesto je na přestupovém trhu tradičně velmi aktivní. Svou pozornost zaměřil na největší světové talenty, o které je logicky v Evropě velký zájem. Mužem v pozadí přestupových úspěchů klubu je Juni Calafat.

Moc jste toho o něm nejspíš neslyšeli, jestli vůbec něco. Přesto je Juni Calafat, oficiálně hlavní skaut Realu Madrid, zcela klíčovou osobností v řadách královského klubu. Právě jeho schopnosti totiž v posledních letech významně pomohly při důležitých přestupech.

Calafat je v první řadě vynikajícím skautem, velmi dobře dokáže odhadnout potenciál hráčů. A to nejen těch, kteří již své dovednosti ukazují na nejvyšší scéně. Takto například přivedl do Realu tehdy zcela neznámého Fede Valverdeho z Peňarolu za 5 milionů eur. Dnes je záložník důležitou součástí týmu a jedním z nejhodnotnějších hráčů.

Muž, kterému obrovsky důvěřuje samotný prezident Florentino Pérez, má ovšem také skvělé přesvědčovací schopnosti. Navíc se s hráči rád setkává osobně. Nebo i s jejich rodiči. Takto například přesvědčil rodinu teprve šestnáctiletého Viníciuse Juniora o tom, že Real Madrid je nejlepší volbou. Výsledek známe.

Zářezů na své pažbě má Juni Calafat samozřejmě mnohem více. Z posledních let můžeme zmínit další Brazilce Rodryga a Édera Militaa nebo například Eduarda Camavingu. O mladého Francouze se zajímaly velkokluby z celé Evropy, ale i díky Calafatovi měl záložník jasno – chci jedině do Realu a klidně si počkám!

Pětkrát v Monaku

Posledním velkým příchodem, za který může Real Madrid z velké části vděčit svému důležitému muži v pozadí, je Aurélien Tchouaméni. Mladý Francouz sice ještě není oficiálně hráčem Bílého baletu, ale známý novinář Fabrizio Romano již vypustil své pověstné „Here we go“ a nikdo nepochybuje o tom, že přestup bude brzy dotažen.

Tchouaméniho přitom chtěly kromě Realu také PSG a Liverpool, Pařížané nabízeli tučnou výplatu a přesvědčit hráče se snažil i sám Kylian Mbappé. Jenže Francouz už by rozhodnutý. První volbou pro něj zůstal i po nátlaku ostatních Real Madrid.

Ačkoliv jsou Los Blancos obrovsky prestižní adresou a nejúspěšnějším klubem historie, bez poctivé Calafatovy práce by to tak snadné nebylo. Hlavní skaut klubu navštívil nicméně Monako v minulé sezoně hned pětkrát a Tchouaménimu neustále zdůrazňoval, jak moc po něm Real touží. V rozhovorech mu přiblížil i další podstatné věci a detaily.

Juni Calafat (druhý zprava) ve vybrané společnosti (zdroj: instagram.com/junicalafat)

U Juniho Calafata nejde o výjimku. Pokud se ještě vrátíme k přestupu Viníciuse Juniora, o nějž hodně stála i konkurenční Barcelona, v Brazílii byl před přestupem dokonce desetkrát. A podpisem smlouvy jeho práce neskončila, Vinimu výrazně pomáhal s adaptací v Madridu a podržel ho v časech, kdy se Brazilci příliš nedařilo. Vděčný Vinícius pak Calafatovi věnoval jeho dres z Flamenga.

To jen dokazuje, že Calafat je kromě respektovaného experta také velmi oblíbeným parťákem pro mnoho hráčů včetně těch bývalých. Velké přátelství ho pojí například s legendárními Brazilci Ronaldem a Roberto Carlosem.

A když Real Madrid hledal stopera, který by v budoucnu mohl nahradit Sergia Ramose či Raphaëla Varana, Juni Calafat po dlouhých analýzách a desítkách odsledovaných zápasů ukázal na Édera Militaa. Přestože mnozí tehdy preferovali jiné hráče a částka 50 milionů eur se jim za Brazilce zdála příliš, budoucnost ukázala na další trefu zkušeného skauta.

Real Madrid v současné době nemůže finančně konkurovat týmům jako PSG nebo Manchester City, jejichž prostředky jsou prakticky neomezené. Proto musí těžit ze svého DNA a prestiže. Rovněž musí spoléhat na schopné lidi ve svých řadách. Juni Calafat je jednoznačně jedním z nich.

Podvinho je zakladatelem webu BilyBalet.cz. Realu Madrid fandí už od roku 2002, několikrát ho viděl v akci na Bernabéu i jinde v Evropě. Sám celý život hraje fotbal, v mládeži působil i ve Slavii Praha. Má za sebou také angažmá v deníku Sport, kde působil čtyři roky jako novinář. Aktuálně je fotbalovým trenérem.


Zdroj: Marca, The Real Champs

4 Komentářů

Přidat komentář

Související články

Další klenot Palmeiras na radaru Realu. Los Blancos se zajímají o Estevãa, píše brazilský GOAL
Přestupy

Další klenot Palmeiras na radaru Realu. Los Blancos se zajímají o Estevãa, píše brazilský GOAL

Brazilský Goal informuje, že Real Madrid se zařadil mezi zájemce o služby Brazilce Estevãa. Sedmnáctiletý hráč přezdívaný Messinho má výkupní…
Neapol zvažuje hostování křídelníka Realu Madrid. Zařadí se tak na dlouhý seznam zájemců
Přestupy

Neapol zvažuje hostování křídelníka Realu Madrid. Zařadí se tak na dlouhý seznam zájemců

Priority Realu Madrid začínají dávat smysl s blížícím se letním přestupovým obdobím. Na vrcholu tohoto seznamu je samozřejmě Kylian Mbappé,…
Majitel Ronaldo. Jak se legendě Realu daří řízení Valladolidu a co mu vyčítají fanoušci?
Podcasty BilyBalet.cz

Majitel Ronaldo. Jak se legendě Realu daří řízení Valladolidu a co mu vyčítají fanoušci?

Díky hráčské kariéře se stal světovou fotbalovou modlou, ke které vzhlížely a vzhlíží miliony mladých hráčů. Ronaldo Nazario ale po…
Mbappé bude „devítkou“ v týmu Carla Ancelottiho. Motivací je Zlatý míč
Přestupy

Mbappé bude „devítkou“ v týmu Carla Ancelottiho. Motivací je Zlatý míč

Francouz bez problémů přijme výzvu hrát v Realu Madrid na pozici středního útočníka v týmu Carla Ancelottiho. „Pokud vyhraje Zlatou…