Pozoruhodné příběhy RM: MoRATA! O lásce, zradě a nenávisti odchovance Realu

Pozoruhodné příběhy RM: MoRATA! O lásce, zradě a nenávisti odchovance Realu

Unikátní seriál portálu BilyBalet.cz, ve kterém si budeme pravidelně připomínat známé i méně známé příběhy hráčů, trenérů či jiných činovníků Realu Madrid, pokračuje druhým dílem. Tentokrát se budeme věnovat méně příjemnému tématu. Příběhu zrady Álvara Moraty.

Moratova zrada

Milovali ho. Odchovanec akademie Realu Madrid, který mnohokrát ukázal touhu bojovat za klub svého srdce. A pak… se stal zrádcem. Příběh obratu Álvara Moraty.

V Realu Madrid působil od svých šestnácti let. Postupně se vypracoval v jeden z nejzářivějších diamantů La Fábrici.

Álvaro Morata patřil do skvělého týmu, ve kterém se setkal s hráči jako Dani Carvajal, Nacho, Lucas Vázquez, Denis Čeryšev či Jesé. Ti všichni se prosadili v prvním týmu Realu. Někdo více, někdo méně, pouze Moratu ale později nazvali skalní fanoušci Los Blancos „krysou“.

Ještě předtím se stalo mnoho zajímavých událostí.

Odchovanec oblíbenec

Španělský talent se začal v ročníku 2011/2012 pomalu prosazovat do A týmu a patřil mezi oblíbence příznivců bílých barev. Nejen proto, že byl považován za jednoho z věrných odchovanců a pravého Madridistu.

Fanouškům se rovněž pozdával Moratův dravý herní styl a velká bojovnost, kterou mnohokrát zakryl technické nedostatky. Navíc nejednou ukázal schopnosti kvalitně zakončit. Mnoho příznivců volalo po tom, aby Španěl dostal mnohem více minut na hřišti.

Morata

Kvůli velké konkurenci a nedostatečnému hernímu vytížení nicméně po sezoně 2013/2014 zvolil Morata odchod do Juventusu. V dresu slavného velkoklubu vyhrál všechny důležité italské tituly a dostal se do finále Ligy mistrů, kde dokonce proti Barceloně skóroval. Přestože nakonec musel skousnout zklamání z prohry, šel si plnit svůj sen. Do Realu Madrid.

Návrat do Madridu

Královský klub zaplatil 30 milionů eur, aby dostal Álvara Moratu zpět do španělské metropole. „Jsem nyní úplně jiným hráčem, ukázal jsem, že můžu hrát za velký tým, jakým je Juventus. Ze všeho nejvíce se nyní chci vrátit do Realu Madrid. Chci vyhrávat v Realu, to je mé přání,“ vyprávěl Španěl v rozhovoru s deníkem AS.

To se psal 31. květen roku 2016. Tato slova si dobře zapamatujte.

Morata

O čtyři roky později totiž mluví Álvaro Morata úplně jinak. Mezitím stihl jeden nepříliš úspěšný rok v Realu Madrid, kde doplatil především na Karima Benzemu, jenž měl u trenéra Zinedina Zidana přednost. Proto následoval přestup do Chelsea, který doprovodil Morata v tréninkovém kempu madridského velkoklubu dojemně slzami.

V Chelsea se fotbalistovi příliš nelíbilo. Co dál? Návrat do Madridu! Jenže, aby to nebylo tak snadné, do červenobílého dresu Atlétika Madrid.

Zrada Realu

Je rok 2019 a Morata vypráví najednou úplně jiný příběh: „Vždy jsem snil o tom, že se vrátím do Atlétika Madrid. Tomuto klubu fandím odmala a patří mu mé srdce.“

Ta nejpodlejší dýka do srdcí věrných Madridistas ale teprve měla přijít. „Mrzí mě, že jsem hrál v jiných klubech a ne v Atlétiku, kde jsem vždy chtěl být. Musel jsem přijmout, co mi život dal, ale nyní jsem šťastnější, než kdy jindy. I když jsem hrál v akademii Realu, chodil jsem s tátou na Vicente Calderón a snil o tom, že budu hrát v dresu Atlétika,“ nechal rozbušku naplno vybuchnout španělský útočník.

Od té chvíle je mezi fanoušky Realu Madrid považován za zrádce. Z miláčka se stal psancem. Když proti Realu za Atlético nastoupil, tribuny na Santiago Bernabéu mu daly svou nevoli jasně najevo a nazvaly ho krysou (MoRATA).

Morata

Nejednomu fanouškovi se také vybavil moment, kdy Álvaro Morata křepčí s pohárem pro vítěze Ligy mistrů. Kohopak to tehdy Real ve finále zdolal? Ano, Atlético Madrid. „Vnitřně jsem se necítil dobře,“ řekl k tomu Morata. „Asi ho nebaví vyhrávat,“ reagoval jeden ze španělských deníků.

Tento příběh prostě nemá šťastný konec. Álvaro Morata je aktuálně mezi příznivci Bílého baletu persona non grata. Přitom příklad Marcose Llorenteho ukazuje, že i k rivalovi jde přestoupit se ctí a nezpřetrhat veškeré vazby.

Zdroje fotek: realmadrid.com / atleticodemadrid.com

Pozoruhodné příběhy

Nový exkluzivní seriál portálu BilyBalet.cz v podání redaktorů Podvinha a Davida. Další z obsahu, který jinde nenajdete. Baví tě?

Pak se koukni i na další unikátní články. A dej odběr našemu Newsletteru, díky kterému ti neuniknou další skvělé texty.

Santiago Bernabéu

Podvinho je zakladatelem webu BilyBalet.cz. Realu Madrid fandí už od roku 2002, několikrát ho viděl v akci na Bernabéu i jinde v Evropě. Sám celý život hraje fotbal, v mládeži působil i ve Slavii Praha. Má za sebou také angažmá v deníku Sport, kde působil čtyři roky jako novinář. Aktuálně je fotbalovým trenérem.


5 Komentářů

  • Avatar

    https://www.youtube.com/watch?v=3JiwVYCnHqU

    aspon ze ten pribeh mal happyend *lol*
    morata dufam prestupi v kariere este aspon 3-4 krat a po kazdom prestupe bude hovorit to iste, ako vzdy vlastne snival o tom ze bude hrat za klub X a potom klub Y *smooth* ten chlapec sa tymi recami u atletov zosmiesnil tak, ze viac sa nedalo ani keby velmi chcel.

    0
    0
  • Avatar

    Má to happyend. S Fedeho jemnou kosou, Daniho šlápnutím tý kryse do obličeje, výhrou v penaltách a s trofejí pro hráče zápasu pro Fedeho. 🙂

    0
    0
  • Avatar

    Morata byl jiste talentovany a bojovny utocnik…..u ktereho me pri odchodu do Chelsea mrzelo, ze odchazi, protoze jsem patril mezi ty fanousky, kteri videli ze Karim byl ZZ uprednostnovan a Moratovy statistiky byly v te titulove sezone lepsi nez Karimovi a to i pres to, ze hral za takzvany B-tym….
    Nicmene cas ukazal kdo je v celkovem souctu lepsi uzocnik a take to, ze jsem se mylil a vedeni Realu udelalo dobre….vzdyt Moratovo “neuspesne” pusobeni na Stamford Bridge i nasledne ve zminovanem Atletiku netrvalo prilis dlouho az sel znovu do Juventusu, kde se mu nakonec v cele kariere darilo zrejme nejlepe….

    0
    0
    • Avatar photo

      Karim dnes hraje skvěle, ale já bych nezapomínal ani na jeho tragické sezóny a protěžování. Kdyby nebyl Morata mentální blb, tak mohl být kvalitní dvojka někdy i jednička. To, že vedení nikdy nepřivedlo Karimovi pořádnou konkurenci nás stálo nejeden titul.

      0
      0
      • Avatar

        Souhlasím. Ostatně v té zmiňované sezóně Benzemu přestřílel z pozice dvojky – kdy naposledy jsme měli takovou dvojku? (čili byla to pro něj ve skutečnosti úspěšná sezóna, jenže on chtěl víc).

        I když jsem Benzemovo protěžování taky mnohokrát kritizoval, tak poslední zhruba rok se mi líbí, jak hraje. Svého času když měl slabé období, tak nejenom že měsíc dva tři prakticky nedal gól, ale často i špatně řešil situace, nahrával pozdě nebo na špatné hráče, což jsme dokládal třeba na tom tragickém výkonu v LM, kde jsme rupli pod Santim.
        Zatímco teď je to výrazně lepší. A Carlův systém mu vyhovuje, takže ani on zjevně nepotřeboval tu přepjatě pragmatickou ZZ kontrolu.

        0
        0

Přidat komentář

Související články

Majitel Ronaldo. Jak se legendě Realu daří řízení Valladolidu a co mu vyčítají fanoušci?
Exkluzivně

Majitel Ronaldo. Jak se legendě Realu daří řízení Valladolidu a co mu vyčítají fanoušci?

Díky hráčské kariéře se stal světovou fotbalovou modlou, ke které vzhlížely a vzhlíží miliony mladých hráčů. Ronaldo Nazario ale po…
SPECIÁL k finiši La Ligy: Kde nás čekají největší boje a na co všechno se těšit?
Exkluzivně

SPECIÁL k finiši La Ligy: Kde nás čekají největší boje a na co všechno se těšit?

Třicet kol La Ligy je za námi, osm před námi. Finiš nejvyšší španělské soutěže bude tradičně napínavý a jistě emocemi…
Maestro Carlo Ancelotti. Jak buduje vztahy s hráči a v čem je Italovo kouzlo?
Exkluzivně

Maestro Carlo Ancelotti. Jak buduje vztahy s hráči a v čem je Italovo kouzlo?

Má za sebou úspěchy jako hráč i trenér. Jeho svěřenci, kolegové, ale i například novináři na něj nedají dopustit. Carlo…
Průvodce Madridem. Fotbal, top místa k vidění i atrakce, tapas bary a noční život
Exkluzivně

Průvodce Madridem. Fotbal, top místa k vidění i atrakce, tapas bary a noční život

Madrid. Hlavní město Španělska a mnohamilionová metropole, která nabízí návštěvníkům nekonečné množství zábavy a zážitků. Vypravte se s námi na…