Zemřel Fernando Serena. Hrdina finále PMEZ 1966

Zemřel Fernando Serena. Hrdina finále PMEZ 1966

Bývalý útočník Realu Madrid Fernando Serena zemřel v pondělí 15. října ve věku 77 let. Bílý balet vzpomíná na hrdinu z finále PMEZ 1966. Jeho gól zařídil Realu „la Sextu“.

Fernando Serena, rodák z Madridu, byl odchovancem Bílého baletu. Za první tým Bílého baletu hrál tento záložník mezi lety 1963 až 1968. Během této doby se radoval ze 4 ligových titulů a jenoho z Poháru mistrů evropských zemí (zkráceně PMEZ, předchůdce dnešní Ligy mistrů).

Jméno Serena se nesmazatelně zapsalo do kroniky Realu Madrid díky vítěznému gólů ve finále PMEZ v roce 1966. Španělský záložník skvělou střelou zajistil Realu šestou trofej slavné soutěže.

Zprávu o Serenově smrti jako první přinesl Bílý balet na svých oficiálních stránkách. „Real Madrid sdílí bolest rodiny a rád by tímto vyjádřil upřímnou soustrast nad jeho ztrátou,“ píše se na realmadrid.com. Čest památce Fernanda Sereny.

Vzpomínka na finále PMEZ 1966

Finále se srbským Partizanem se hrálo na Heysel Stadium v Bruselu. Real do zápasu vedl Francisco Gento, který se chtěl pokusit získat svůj šestý triumf v této soutěži, zatímco bělehradský tým chtěl ulovit svoji první trofej. Jednalo se o jedno z nejvyrovnanějších a nejtěsnějších finále v historii této soutěže. Prvních pětačtyřicet minut o tom také vypovídalo. Obě jedenáctky hráli spíše srdce než-li hlavou a všichni chodili do všech soubojů naplno.  Obě mužstva si vytvořila pár zajímavých příležitostí, ale ani jedna se neujala. V poločase se hrálo tedy v Bruselu bez branek.

Po přestávce se vše změnilo. Real začal více kombinovat, respektive přesněji. Sem tam se však nějaká přihrávka nepovedla a rezultovaly z toho brejky. Jeden takový se uchytil a Vasović poslal fanoušky Partizanu a i své spoluhráče do extáze. Gól ale Blancos nijak nepodlomil kolena, spíše naopak. Real byl ještě hladovější po další úspěchu a to se odrazilo i na obrazu hry. 20 minut před koncem Real vyrovnal.

Amancio převzal přihrávku od Grossa a nedal Šoškoćovi žádnou šanci. Pro Partizan to byla rána. Real cítil šanci a pokračoval ve své ofenzivní nátlakové hře. O pět minut později vstřelil vítězný gól Španělů Fernando Serena po skvělé ráně. V tu chvíli se tisíce španělských fanoušků na stadionu začalo radovat, jakoby již Real zápas vyhrál. A on opravdu zápas dotáhl do vítězného konce, poněvadž unavení Jugoslávci se již nezmohli na odpor. Za velkého jásotu fanoušků přebral trofej pro vítěze evropského poháru Francisco „Paco“ Gento a mohlo se jet slavit. Na letišti Barajas tehdy na šampiony čekalo tisíce nadšených fanoušků.

Finále PMEZ 1966

11. 5. 1966

Logo

2

:

1

Logo

Real Madrid

FK Partizan

Stadion:
Heysel Stadium, Brusel, Belgie (55 000 diváků)

Rozhodčí:
Kreitlein (Západní Německo)

Statistiky

Amancio 70. Góly 55. Vasović
Serena 75.


Sestavy

Logo

Real Madrid

Araquistain
Pachín – De Felipe – Sanchís
Pirri – Zoco
Serena – Amancio – Grosso – Velazquez – Gento. 

Trenér: Miguel Muñoz


Logo

FK Partizan

Šoškoć
Jusufi – Rasović – L. Mihajlović
Bečejac – Vasović
Bajić – Kovačević – Hasanagić – Galić – Pirmajer

TrenérAbdulah Gegić


Zdroj: realmadrid.com

2 Komentářů

Přidat komentář

Související články

Ancelotti vysílá jasné signály. Náhradníky dělí na dvě skupiny
Mužstvo

Ancelotti vysílá jasné signály. Náhradníky dělí na dvě skupiny

V závěrečné fázi sezóny, s jistou budoucností v klubu pro následující ročník, ukazuje italský trenér, že se při svém rozhodnutí drží pevně…
Fabrizio Romano: Arda Güler nepožádal o odchod z Realu Madrid
Mužstvo

Fabrizio Romano: Arda Güler nepožádal o odchod z Realu Madrid

Fabrizio Romano se vyjádřil ke zprávám ze Španělska. Podle jeho informací Arda Güler nepožádal o odchod z Realu Madrid. Arda…
Real překonal hranici 100 vstřelených gólů. Bez Benzemy ho táhne Jude, Vini a Rodrygo
Mužstvo

Real překonal hranici 100 vstřelených gólů. Bez Benzemy ho táhne Jude, Vini a Rodrygo

Díky třem vstřeleným gólům v úterním čtvrtfinále Ligy mistrů proti Manchesteru City se Los Blancos dostali na 101 vstřelených gólů v rámci…
Kapitán bez pásky. Valverde je neoficiálním lídrem týmu
Mužstvo

Kapitán bez pásky. Valverde je neoficiálním lídrem týmu

Fede Valverde byl v úterním utkání skutečným lídrem Realu Madrid. Uruguayec sice na rukou neměl kapitánskou pásku, ale do střetnutí vložil…